Beowulf

Beowulf er den store helten i det anglosaksiske heltekvadet med samme navn. Kvadet regnes som startpunktet for den engelske litteraturhistorien. Handlingen i diktet foregår i områdene som i dag er Sør-Sverige og Danmark. I diktet overvinner Beowulf ikke bare ett, men i alt tre monstre i halsbrekkende scener og kamper. Han blir også en god konge for sitt folk i flere tiår.

Beowulf og Wiglaf Wikimedia Commons

Det siste monsteret Beowulf beseirer, er en grådig drage som ruger på en stor skatt. I denne kampen blir Beowulf skadet, og han forstår at døden nærmer seg. Mot slutten av Tor Åge Bringsværds gjenfortelling av kvadet får Beowulf spørsmål fra hjelperen Wiglaf om kampen mot dragen var verdt å ofre livet for:

 "Men var det verdt det?" spør Wiglaf enda en gang.

 Beowulf har nesten ikke pust igjen. Den andre må legge øret tett til ansiktet hans.

 "Vil dere glemme meg?" hvisker den gamle.

 "Aldri!" svarer Wiglaf.

 "Så var det verdt det", smiler Beowulf – og dør.

(Utdrag fra Tor Åge Bringsværds gjenfortelling BEOWULF Han som ville bli husket, 1999)

Her ser vi enda et eksempel på hvor viktig det var å oppnå et godt ettermæle i den germanske middelalderlitteraturen. Et virkelig godt ettermæle krever mer enn bare heltedåder. Beowulf er ikke bare voldsomt sterk og modig, men også klok, lojal og viljesterk. Beskrivelsen av heltens gode egenskaper er overdrevne, og med våre moderne briller framstår Beowulf som en lite realistisk figur.

Det er ikke bare idealet om styrke, jakten på ære og et godt ettermæle Beowulf har til felles med den norrøne litteraturen. Versemålet i kvadet ligner også på fornyrdislag, det versemålet som brukes i flere av kvadene i Den eldre Edda. Beowulf inneholder i tillegg flere referanser til norrøne myter og sagaer, og handlingen i kvadet finner sted i Norden.

Både helten og kvadet Beowulf har inspirert nye generasjoner og gitt opphav til nye myter. En av 1900-tallets fremste leverandører av myter, den britiske forfatteren J.R.R. Tolkien, var tungt inspirert av Beowulf. Både i Hobbiten og Ringenes herre-triologien finnes referanser til kvadet, og Tolkien oversatte også diktet til prosa. Oversettelsen ble imidlertid ikke utgitt i hans levetid, men først i 2014. Beowulf er også filmatisert, animert og gjendiktet på flere språk, inkludert på norsk av forfatteren Tor Åge Bringsværd.

 

Les utdragene fra «Grettes saga» i fil-vedlegget øverst på siden og side 31 til 36 i Bringsværds gjenfortelling av Beowulf på bokhylla.no. Du finner lenken nederst på siden. 

Nettressursene fra Store norske leksikon og Wikipedia kan også være til hjelp i lesningen av disse tekstene. Du kan lese mer om fantastiske og overnaturlige trekk i Beowulf og den norrøne litteraturen i Gerd Karin Omdals bok Grenseerfaringer. Fantastisk litteratur i Norge og omegn.

 

 

Oppgaver:

  1. Hvordan framstår Grette og Beowulf i utdragene?
  2. Hvordan beskrives Glåm og Grendel? Hva slags vesener er de?
  3. Sammenlign Grettes kamp med Glåm og Beowulfs kamp med Grendel. Undersøk for eksempel tid og sted for kampene, hvor Glåm og Grendel kommer fra, hvordan kampene foregår og utfallet av dem.

 

Nettressurser